Select Page

S obzirom da su sve pametniji, mogu li pametni satovi presuditi smartphoneima u nekoj bližoj budućnosti?

 

Prije 20-ak godina mobiteli su zamalo ubili satove. Gotovo nitko više nije trebao sat na ruci jer su široke mase dobile priliku za povoljnu kupnju mobitela. Više nam nije trebao niti alarm jer smo u krevet nosili mobitel na kojem smo podesili alarm i melodiju po želji.

Međutim, satovi se ne predaju. Sve su bolji, pametniji i korisniji unatrag nekoliko godina. Istovremeno, pametni telefoni imaju sve manje inovacija, sve su veći i nepraktičniji za nošenje, a slamka spasa mogli bi biti savitljivi ekrani u preklopnom izdanju. Radi se o skupoj tehnologiji koja nije niti dovoljno isprobana te je upitno ponašanje ekrana u dijelu u kojem se savijaju.

I dok su pametni satovi u početku služili kao dodatni ekran pametnog telefona, uz poneku funkcionalnost koja nije izvediva na pametnom telefonu (recimo, mjerenje otkucaja srca, pulsa, zasićenosti kisika u krvi), u međuvremenu su postali izuzetno napredni.

 

 

Omogućuju telefonske pozive kao što ih nudi model meanIT Smartwatch M40 Call kojeg ćete koristiti dok upravljate vozilom, a sat vam je na ruci. Dobro će doći ova funkcionalnost i kada trčite, a telefon vam je u ruksaku na leđima. Prilike za korištenje su zaista razne.

Postoje i neki modeli satova koji imaju i ugrađen SIM utor, što je među prvima na tržištu omogućio meanIT prije više godina. Bio je to potpuno samostalan uređaj za telefoniranje, komunikaciju SMS porukama, pa čak i za pristup jednostavnijim stvarima na internetu – recimo, za pozvati taksi, provjeriti vremensku prognozu, pročitati najnovije vijesti…

U vrijeme korone prvi model koji je na hrvatskom tržištu donio itekako korisnu funkcionalnost bio je meanIT Smartwatch M20 Termo – zahvaljujući termometru sa satom se može izmjeriti tjelesna temperatura. Model meanIT Smatwatch M10 Termo će konstantno pratiti tjelesnu temperaturu te reagirati upozorenjem ukoliko dođe do značajnijeg povećanja temperature.

 

 

Pametni satovi imaju kamere, a ukoliko ih se upari s pametnim telefonom onda omogućuju daljinsko okidanje kamere jednostavnim trzajem ruke dok je telefon postavljen na drugoj kraju prostorije, kako bi svi stali u kadar.

Satovi imaju i memoriju za glazbu tako da sa svojim bežičnim slušalicama meanIT TWS B100 možete slušati omiljene pjesme dok trčite, a telefon ste ostavili u automobilu. Sve veći broj pametnih satova omogućuju instaliranje aplikacija te plaćanje u trgovinama jednostavnim dodirom zapešća na terminal za plaćanje. Kao da ste naslonili karticu.

 

meanIT bežične stereo slušalice TWS B100

meanIT bežične stereo slušalice TWS B100

 

Sve više modela ima i GPS tako da će poslužiti za planinare, kretanje po gradu u kojem ste u posjeti, a dobro će doći i ako se izgubite jer pojedini modeli omogućuju povratnu rutu po kojoj ste se prethodno kretali.

Prednost satova pred telefonima je što su praktičniji za nošenje, trajanje baterije im je sve bolje i bolje pa pojedini modeli omogućuju trajanje i do tjedan dana. Pojavljuju se i solarni paneli na pametnim satovima kako bi bili neovisni o punjaču.

Satovi su i modni dodatak oduvijek dok su današnji mobiteli slični kao jaje jajetu i teško da možete s bilo kojim modelom biti posebni i istaknuti se. Sa satom je to daleko jednostavnije – uz meanIT Smartwatch M30 Lady svaka će dama biti posebna, a na ekranu može postaviti bilo kakvu fotografiju, ne samo predefinirane. Poveže li se s drugim vlasnicima ovog sata može znati koliko su prijateljice napravile taj dan koraka i potrošile kalorija.

 

 

Iako su malenog formata, u pametne satove štošta može stati, a istovremeno su i daleko povoljniji cijenom od smartphoneova. Ne moraju niti imati SIM karticu zahvaljujući funkciji eSIM. Dok se šetate, trčite ili odmarate virtualni trener iz sata reći će vam kad trebate usporiti ritam, ubrzati ili ponovo se pokrenuti kako biste ostvarili što bolji uspjeh.

Sudeći po svemu, uspjeh im je zagarantiran. Predviđa se da bi prodaja pametnih satova mogla prijeći prodaju pametnih satova već za šest godina. I možete im promijeniti narukvicu, a mnogi meanIT-ovi pametni satovi nude dodatnu narukvicu u drugoj boji već u pakiranju pri kupnji.

Pin It on Pinterest

Share This