Select Page

Facebook je upravo ušao u 18. godinu postojanja. Sve je počelo 4. veljače 2004. godine, a fejs se koristi ne samo na mobitelima i tabletima nego i na televizorima

 

Od malenog projekta kojeg su na Harvard University pokrenuli Mark Zuckerberg i njegovi kolege do danas je prošlo čak 17 godina. Facebookova putanja uspješnosti je uzlazna od samog početka, a iako su mnogi prognozirali pad, do toga još nije došlo.

Svaki mjesec Facebook posjećuje gotovo 2,8 milijardi korisnika, što znači da je Facebook najveća društvena mreža na svijetu. Do prve milijarde aktivnih korisnika Facebook je stigao u trećem tromjesečju 2012. godine, a nedavno su izjavili da 3,3 milijardi ljudi koristi barem jedan od njihovih proizvoda – Facebook, WhatsApp, Instagram ili Messenger.

 

 

Većina korisnika na Facebook odlazi preko istoimene mobilne aplikacije u kojoj je moguće objaviti različite aktivnosti, ali i neke koje su vrlo korisne – recimo, dogodi li se kakva tragedija u nekom dijelu svijeta, a vi se nalazite upravo na tom mjestu, putem Facebooka možete označiti da ste dobro, što će svim vašim prijateljima biti odličan znak da vas ne trebaju pojedinačno zvati, kako bi provjerili vaše zdravlje.

I tijekom Covid-19 epidemije se nudi ista funkcionalnost koju ne trebate tražiti u samoj aplikaciji; automatski će vam se ponuditi takvo pitanje. Svoju statusnu fotografiju s vremena na vrijeme možete urediti nekim stilskim dodatkom, kojim podupirete određena događanja, promjene u svijetu ili pak neki praznik.

Svi ti detalji u mobilnoj aplikaciji su poprilično zahtjevni za pametne telefone i tablete pa ukoliko koristite smartphone s manje radne memorije i slabijim procesorima, poput cjenovnog prihvatljivih modela meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2, preporuka je da koristite mobilnu aplikaciju Facebook Lite. Dakle, deinstalirajte sa svojeg telefona Facebook aplikaciju i instalirajte „lakšu“ izvedbu Facebooka.

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

 

Kod nekih modela telefona aplikacija se ne može deinstalirati jer je dio operativnog sustava. Možete ju deaktivirati u postavkama telefona, a prethodno obrišite predmemoriju i nadogradnje. I primijetit ćete kako će vam telefon daleko bolje i brže raditi.

Facebook možete posjetiti i kroz web pretraživač tako da vam na pametnom telefonu niti nije potrebna aplikacija Facebook. U pretraživaču podesite da vam zapamti prijavu kako se ne biste morali svaki put iznosa prijavljivati. Ako koristite Googleov pretraživač Chrome, i taj može biti poprilično zahtjevan za telefon.

 

 

Odaberite neki od lakših pretraživača, poput Opera Mini ili Opera Touch, koji optimiziraju sve web stranice prije nego li ih učitavate na svoj telefon. Na taj ćete način štedjeti i svoje megabajte prilikom posjete bilo kojoj web stranici, a samo Facebooku. I imat ćete brže učitavanje sadržaja.

Kupujete li pametni telefon za koji ne želite izdvojiti veći novčani iznos, a ipak želite koristiti sve osnovne funkcionalnosti bitne za današnje vrijeme, odaberite uređaj s operativnim sustavom Android Go kakve koriste meanIT pametni telefoni. Google je sve svoje servise dodatno optimizirao, smanjio je veličinu takvim aplikacijama za 50 posto, a istovremeno je na taj način povećao i memoriju samog telefona.

Pin It on Pinterest

Share This