Select Page

Čokolada odnosno napitak od kakaovca poznat je tisućama godina unatrag. Tablet računala s nama su tek nekoliko desetljeća

 

Znate li da čokolada, odnosno xocoatl na astečkom jeziku znači gorka voda? 3500 godina prije Krista kultura Mayo Chinchipea je na području današnjeg Ekvadora uzgajala kakaovac i pripremala čokoladne napitke.

Istovremeno, prvi komercijalni tablet predstavljen je 1989. godine i od tada su prošli kroz nekoliko faza razvoja. U međuvremenu, tableti su evoluirali u moćna računala sposobna zamijeniti stolna i prijenosna računala, a istovremeno pružaju mobilnost koju ne mogu omogućiti spomenuta stolna i prijenosna računala. Tableti imaju malu masu, veliku autonomiju rada s jednim punjenjem baterije, mogu se nadograđivati na nove verzije softvera, na njih se spajaju tipkovnice te mnogi drugi dodaci.

 

 

Gorka voda u međuvremenu je također evoluirala, a pomogla joj je industrijska revolucija u 19. stoljeću. Do 1847. godine čokolada se konzumirala samo kao napitak, a tek je parni stroj omogućio da se čokolada proizvodi u pločicama.

Za tablet računala također možemo reći da su svojevrsne pločice različitih veličina, ali i namjene. I dok je jednima tablet računalo u upotrebi samo za surfanje internetom te gledanje filmova i serija drugi na njima savladavaju školske programe, treći ih koriste za posao, a nisu rijetki niti umjetnici koji uz pomoć olovke crtaju ili skiciraju svoja nova djela.

Djeca mogu biti pravi mali umjetnici nakon što u svoje ruke prime najnoviji tablet na hrvatskom tržištu meanIT Tablet K10 Plus Kids. I sam tablet izgleda kao umjetničko djelo – ima uši, ima oči, nos i usta. Nos se koristi kao integrirani stalak za vertikalnu poziciju tako da se tablet može postaviti na bilo koju površinu i samostalno stajati. Kad se ne koristi, stalak se vraća natrag u ležište unutar kvalitetno izrađenog tableta u plavo-bijeloj boji.

 

 

Primite li tablet za uši, kao da ste mačku primili za uši, lakše ćete ga prenositi s jednog mjesta na drugo, a u lijevom uhu je smješten zvučnik.

Glavna funkcionalnost meanIT Tablet K10 Plus Kids je njegova upotreba – iWawa aplikacija omogućuje različite aplikacije koje djeci pomažu u učenju, u razvoju i vježbanju različitih aktivnosti. Djeca se mogu igrati, zabavljati, ali i učiti. Uz zanimaciju proći će im sati i sati, ali samo ako im to roditelji dopuste kroz Dječji način rada.

 

 

Tablet ima ekran od 7 inča u HD rezoluciji, 2 GB radne i 16 GB interne memorije plus utor za microSD karticu, a na internet se spaja preko wireless mreže. Ugrađene su dvije kamere, baterija od 3000 mAh, a operativni sustav je Android 10 Go edition uz koji će tablet i sa samo 2 GB radne memorije ugodno raditi.

Početkom srpnja u svijetu se svake godine obilježava Svjetski dan čokolade (7. srpnja). Provjerili smo koliko se čokolada konzumira u Hrvatskoj te u drugim zemljama. Hrvati godišnje u prosjeku pojedu 4,2 kilograma čokolade, Slovenci 5,2 kg, Bosanci i Hercegovci 2,1 kg, Srbi 2,5 kg, a najviše čokolade pojedu Švicarci (8,8 kilograma). Austrijanci pojedu 8,1 kg, Nijemci 7,9 kg, Talijani 7,8 kg. Amerikanci pojedu 4,4 kg, Kinezi samo 0,1 kg, Japanci 1,2 kg.

Što se tiče isporuka tableta, u prvom tromjesečju 2021. povećane su za čak 53%, u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine.

 

Pin It on Pinterest

Share This