Select Page

Zemlja se sve više zagrijava, a jedan grad u našem okruženju zagrijat će se najviše od svih gradova u cijelom svijetu

 

Apokaliptičke slike koje svakodnevno gledamo iz Australije samo su najava globalnog zagrijavanja koje se već događa na našem planetu. U 2017. godini temperatura zemljine površine bila je za 0,84 Celzijeva stupnja toplija od prosjeka 20. stoljeća. Do 2050. godine u Londonu bi temperature mogle biti kao u Barceloni. Iako bi se to stanovnicima Londona moglo činiti kao dobar san, promjene bi trebala pratiti i velika suša.

 

 

Istraživanje koje je bilo usredotočeno na 520 velikih gradova u svijetu otkriva da će stanovnici petine svih gradova osjetiti klimatske promjene i uvjete kakve do sada nikada nismo vidjeli u nekom velikom gradu.

Do 2050. godine predviđa se da će život u Madridu biti kao u Marakešu u afričkom Maroku. Švedski Stockholm mogao bi postati poput Budimpešte, američki Seattle osjećat će se kao San Francisco, a New York poput američke Virginia Beach.

Ipak, najstrašnije bi moglo biti za nama blizak grad Ljubljanu. Naime, Ljubljana se nalazi na vrhu liste gradova u svijetu u kojima će prosječna temperatura narasti najviše, za čak 8 stupnjeva Celzijusa. A znamo jako dobro kakva je pozicija Ljubljane u kojoj je trenutna prosječna temperatura u srpnju 28 stupnjeva. Dakle, za 30 godina se može očekivati prosjek od čak 36 stupnjeva.

 

 

Slijedi Madrid u kojem bi temperatura mogla porasti za 6,4°C (32°C je prosječno u kolovozu). Seattle bi mogao doživjeti rast od 6,1°C, London s 8,67 milijuna stanovnika (podatak iz 2015. godine) za 5,9°C (u 2020. godini očekuje se 9,14 milijuna stanovnika), a Moskva za dodatnih 5,5°C (prosječno je u srpnju tamo 25 stupnjeva).

Glavni grad Meksika imat će za 4,2 stupnja veću temperaturu, New York za 4, indijski Delhi za 3,5°C (trenutno se u svibnju mjeri 40 stupnjeva) dok bi turski Istanbul mogao imati temperature zraka veće za 3,4°C. Peking i Tokio bi trebali doživjeti temperature veće za 1,9 stupnjeva Celzijusa.

Zagrijavanje za prve ovogodišnje novitete upravo je počelo u Las Vegasu u kojem se održava sajam potrošačke elektronike CES, a zatim krajem veljače slijedi Mobile World Congress u Barceloni na kojem će se također predstaviti trendovi i sve ono novo što nas očekuje u 2020. godini.

Bit će to godina u kojoj ćemo sve više nositi pametne narukvice i satove. Trend započet u prošloj godini, savitljivi ekrani, nastavlja se i u mjesecima koji su ispred nas. Stiže sve veći broj 5G mobitela, a peta generacija mobilne telefonije ući će i u tablete. Donosimo pregled šest zanimljivih tableta.

 

meanIT Tablet K7 Kids

 

Krećemo od najmlađih, koji obožavaju tablete. Model meanIT Tablet K7 Kids sa silikonskim rubom kućišta dobro će doći i kao zaštita pri padu, tablet bolje leži u ruci, a sve se odvija preko 7-inčnog HD ekrana. U pozadini se nalazi četverojezgreni čipset, memorija od 8 GB proširiva je microSD karticama, a tablet nudi prednju i stražnju kameru, wireless te bateriju od 2500 mAh.

 

MeanIT Tablet C80 i MeanIT Tablet C81

 

Nastavljamo također sa 7-inčnim tabletima koji su praktični i za putovanja, za korištenje tijekom vožnje ili pak u krevetu prije spavanja kako biste pogledali svoju omiljenu seriju. meanIT tablet C80 – u crnom izdanju te meanIT tablet C81 sa sivom bojom kvalitetnog kućišta u odnosu na K7 Kids tablet imaju i utor za dvije SIM kartice tako da se može koristiti i izvan dometa wirelessa. Dodatni benefit je kabel za punjenje dužine od čak dva metra.

 

Tri tableta dijagonale 10,1 inča su meanIT Tablet C10, Tablet C11 i Tablet X10

Tri tableta dijagonale 10,1 inča su meanIT Tablet C10, Tablet C11 i Tablet X10

 

Tražite li veliki tablet s dijagonalom kvalitetnog IPS ekrana od 10,1 inča, imat ćete komoditet rada također uz wireless i 3G pristup preko dual SIM utora. Memorija od 8 GB proširiva je na modelima meanIT tablet C10 u crnoj boji te meanIT tablet C11 u sivoj boji kućišta microSD karticama do 32 GB, a baterija od 5000 mAh puni se preko microUSB flip kabela dužine 2 metra.

 

MeanIT Tablet X10

 

Unutar modela meanIT Tablet X10 nalazi se 1 GB radne memorije, a Android 8.1 Oreo dolazi u Go edition koja jamči ugodan rad i s manje radne memorije. Baterija je kapaciteta 4500 mAh, a puni se preko dugačkog kabela od čak dva metra. Uz wireless, nudi i dual SIM funkcionalnost. Sva tri tableta od 10,1 inča dijagonale ekrana imaju prednju i stražnju kameru, Bluetooth, GPS i G senzor.

Pin It on Pinterest

Share This