Select Page

Nisu svi sportovi zdravi, neki nisu niti ekološki, a neki od njih nisu prihvatljivi tako da mogu nanijeti štetu vašem zdravlju

 

Uz pametne satove možemo pratiti razne sportske i fitnes aktivnosti, ali postoje situacije kada neke od njih mogu načiniti štetu vašem zdravlju ili utjecati na naš planet. Tjelesna je aktivnost dobra za naše zdravlje i dobrobit, ali sportske i rekreacijske ozljede imaju rast iz godine u godinu.

Podaci govore kako je u 2021. godini bilo 20 posto više ozljeda nego u 2020. godini dok je u 2022. godini njihov broj veći za 12 posto. Tijekom pandemije, u 2020. godini, broj posjeta hitnim odjelima za ozljede pao je 24 posto, što je očekivano s obzirom na slabije aktivnosti.

Istovremeno, postoje sportovi koji za čak 60 posto bilježe pad ozljeda – to su atletika, nogomet, hokej, bejzbol, košarka. Najčešće su to kontaktni sportovi. U 2022. godini je 3,6 milijuna ljudi završilo s nekom od ozljeda, pokazuje broj prijava na odjelima hitne pomoći, a ozljede su uzrokovane sportskom i rekreacijskom opremom. Potrebno je posebno pripaziti pri bavljenju košarkom, dok se vježba i vozi bicikl.

Najugroženija skupina je od 15 do 24 godine, kada se događa najveći broj ozljeda, a gotovo se dvostruko više muškaraca ozlijedi nego žena. Ozljeda koljena čini čak 18 posto od ukupnog broja osoba koje su se ozlijedile, a slijedi gležanj.

Stoga je vrlo bitno naučiti kako pravilno trčati, ali i kako izbjeći protivnika. Slijedi ozljeda ramena te tetiva koljena, a uzrokovano je iznenadnim i snažnim pokretima. Peti na listi ozljeda je lakat, a slijede ozljede leđa.

Treba znati i kako voziti bicikl jer ovaj sport spada među najopasnije, s 85.000 sportskih ozljeda godišnje. Potrebno je imati i odgovarajuću zaštitnu opremu koja će spriječiti teže ozljede. Treba paziti i na ritam, otkucaje srca te znati kad je vrijeme za pauzu.

 

 

 

Na pametnom satu meanIT Smartwatch M9 Light možete pratiti najpopularnije sportske aktivnosti poput biciklizma, zatim košarke i nogometa, trčanje, tenis, dok se penjete na neku uzvisinu, igrate golf, ali i dok plivate u vodi jer je sat vodootporan.

Imat ćete podatke o trajanju aktivnosti tako da možete planirati vrijeme koliko ćete dugo obavljati neku sportsku aktivnost, zatim koliko se kalorija potroši, broj otkucaja srca i broj prijeđenih koraka. Dodajmo i odličnu bateriju koja omogućuje višednevno korištenje sata te povezivanje s pametnim telefonom kako bi se dobile informacije o pozivima i porukama.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This