Select Page

Nakon ljeta stiže jesen, ali početak jeseni vrlo često ima naziv bablje ljeto. O kojoj je babi riječ, sigurno ste se barem jednom zapitali

 

Uz bablje ljeto vrlo se često spominje izraz Miholjsko ljeto, a odnosi se na blagdan sv. Mihovila, na datum 29. rujna. Bablje ljeto nije nešto što je poznato samo u našim krajevima. Spominje se u većem dijelu Europe, ali koja je prava istina o porijeklu tog naziva?

Čim izgovorimo bablje ljeto, znamo da se radi o produženom ljetu i tijekom jeseni. Dakle, razdoblje toplog i suhog vremena nastavlja se i nakon kalendarskog početka jeseni, godišnjeg doma koje je ove godine počelo 22. rujna u 13:30 sati. Jesen će trajati do 21. prosinca u 10:02, a onda počinje kalendarska zima.

Bablje ljeto obično traje od kraja rujna do sredine studenog, ovisno o zemljopisnoj širini. Naše područje obično podrazumijeva period do oko sredine listopada, kada su jako aktivni mladi pauci iz porodice Linyphiidae, inače druge najbrojnije porodice pauka na svijetu (postoji čak 601 rod ove vrste malenih, patuljastih pauka). Spomenuti pauci u jesen predu svoju mrežu koja asocira na bapske vlasi, a zatim nošeni vjetrom pronalaze mjesta za prezimiti.

 

 

Prema narodnom vjerovanju, to je razdoblje u kojem su se novačile nove vještice, a paučina koja se može vidjeti samo u ovo doba godine je njihova kosa. Ukoliko bi se kosa mlade djevojke zaplela u spomenutu paučinu, vjerovalo se kako uskoro slijedi vjenčanje. Dakle, bablje ljeto je spoj paučine koja asocira na bablje sijede vlasi kose, a pojavljuje se specifično u ovo doba godine. Kad sljedeći put ugledate jako puno paučine, proučite ju malo.

Postoji još jedno zanimljivo vjerovanje, a to je da se radi o razdoblju u godini u kojem starice na suncu još uvijek mogu zagrijati svoje kosti.

Ukoliko ne možete pronaći paučinu kao dokaz za bablje ljeto, poslužite se virtualnom stvarnošću uz koje možete vidjeti apsolutno sve što želite. Virtual reality naočale, uz pomoć pametnog telefona, omogućuju gledanje 3D filmova i aplikacija.

 

meanIT VR1 virtual reality naočale

 

MeanIT VR1 virtual reality naočale uz maksimalni kut gledanja od 102° stupnja omogućuju ne samo gledanje paučine na suncu nego i igranje 3D igrica, virtualnu šetnju muzejima, plažama, poznatim ulicama, a unutar kućišta može se smjestiti smartphone od 4,5 do 6 inča. Omogućuju podesivu fokalnu udaljenost, imaju fleksibilni podesivi remen te ugrađenu akcijsku tipku.

Objektivi su izrađeni od kvalitetne plastike, izuzetno su lagani, a naočale posjeduju kotačić za podešavanje fokusa i razmak zjenica. Kompatibilne su s Windows, Android i iOS uređajima. Za potpunu kompatibilnost igranja pojedinih igara pametni telefon mora imati ugrađen žiroskop.

Drugi model meanIT VR2 virtual reality naočala dijeli slične karakteristike kao i prethodni model, ali ove VR naočale imaju i stereo slušalice.

 

 

meanIT VR2 virtual reality naočale

Pin It on Pinterest

Share This