Select Page

Tri osmice nas podsjećaju na velike radničke prosvjede održane 1. svibnja 1866. godine u Chicagu, ali imaju veze i s današnjim mobitelima.

Prvi svibanj ili popularni Prvi maj praznik je koji se u Hrvatskoj i u velikom broju zemalja svijeta obilježava kao međunarodni praznik rada, a podsjeća nas na vrijeme bezdušnog iskorištavanja radnika koji su se 1866. u Chicagu pobunili zbog teških uvjeta rada. Naime, u Chicagu se okupilo 40.000 radnika koji su svoje zahtjeve istaknuli kroz tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Nepoznata osoba bacila je bombu tijekom prosvjeda od koje je poginulo osam policijaca, ozlijeđeno je 60-ak policajaca kao i nepoznat broj civila koji su također stradali. Nekoliko vođa prosvjeda osuđeno je na smrt dok su drugi osuđeni na dugogodišnji zatvor. Tijekom sljedećih godina došlo je do napretka u pravima radnika, a od 1890. godine prvi svibnja postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva koji se obilježava u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se 1. svibanj, od 1996. do 2001. godine, zvao Blagdanom rada, a zatim je službeno postao Praznik rada jer se u hrvatskom standardnom jeziku imenicom blagdan označava dan koji je posvećen nekom vjerskom događaju dok se imenicom praznik označava dan kojim se obilježava događaj bitan za zajednicu. Svake se godine za prvi svibanj tradicionalno održavaju radničke povorke i okupljanja, kuha se grah i peče se meso na roštilju. U posljednjim godinama sve se bilježi kamerama mobitela.

Naš mobilni telefon radi 365 dana u godini, za mobitele nema praznika niti odmora. Najbitniji element današnjih mobitela je baterija. U prosjeku, baterija današnjih mobitela omogućuje oko 8 sati aktivnog rada ekrana te ju zatim moramo napuniti. Postoje i modeli pametnih telefona čije baterije mogu izdržati više sati rada, ali učinkovitost baterije ovisi i o kvaliteti signala – ukoliko smo blizu bazne stanice tada naš mobitel koristi manju snagu pri odašiljanju (zračenju) signala dok se s većom udaljenošću od bazne stanice pojačava odašiljanje signala kako bi se mogao poslati signal.

Nalazimo li se u području na kojem nemamo dovoljno jak 4G signal, tada je bolje rješenje koristiti 3G konekciju, koja se jednostavno podešava u postavkama telefona. Naime, uz 3G ćemo imati stabilniji signal te samim time i duže trajanje baterije telefona, dovoljno brzu podatkovnu mrežu za sve usluge koje koristimo (gledanje videa, korištenje društvenih mreža, komunikacija preko instant poruka). Nećemo biti uskraćeni ni u kojem pogledu što se tiče kvalitete, samo ćemo profitirati, naravno dok se u Hrvatskoj sva područja ne pokriju kvalitetnim 4G signalom.

Smartphone koji ispunjava sve prethodne uvjete – rad u 3G i 4G mrežama, veliki ekran te veliki kapacitet baterije, a da pri tome nema visoku cijenu, ima oznaku meanIT Smartphone Q9. To je dual SIM telefon s dual standby na 3G i 4G mrežama, kvalitetni IPS ekran je dijagonale 5,5 inča i zaštićen je staklom te omogućuje dobru vidljivost i na suncu, ukoliko na prvi svibanj odete na grah ili organizirate roštilj za prijatelje. Oduševit će vas snažna, velika baterija kapaciteta od čak 6000 mAh smještena u kvalitetno metalno kućište, a baterija može izdržati do četiri dana aktivnog rada, pokazali su testovi.

meanIT Smartphone Q9 ima stražnju kameru od 13 MP s dual LED flashom + prednju od 5 MP

Za usporedbu, trenutno najpopularniji pametni telefoni u Hrvatskoj imaju kapacitet od 2716 do 3500 mAh, koštaju najmanje pet puta više tako da meanIT Smartphone Q9 daje najviše za vaš novac (value for money). Uz druge mobitele nećete dobiti besplatnu masku za zaštitu telefona dok u pakiranju uz meanIT Smartphone Q9 dolazi vrijedan poklon – plastična zaštita telefona. Dodatni bonus je što se Q9 može koristiti i kao power bank te će napuniti i druge mobilne uređaje koji će puno prije ostati bez napunjene baterije.

 

meanIT Smartphone C4 može se pohvaliti s baterijom kapaciteta od 4000 mAh

Pin It on Pinterest

Share This