Select Page

Ne postoji savršen pametni telefon niti će ikada postojati jer proizvođači uvijek ostavljaju prostor za napredak. Ali, uz neke jednostavne trikove vaš telefon može biti savršeniji

 

Na tržištu je sve veći broj pametnih telefona koji nemaju proširivu memoriju, nemaju 3,5 milimetarsku ulaz za slušalice, nemaju niti punjač u pakiranju prilikom kupnje, a neki se modeli ne mogu niti pohvaliti s velikim kapacitetom baterije. Ipak, rješenja postoje, jednostavna su i nisu niti opterećenje za vaš džep.

Krenimo od memorije. Danas pametni telefoni imaju internu memoriju od 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB i 256 GB dok su rijetki i vrlo skupi modeli s 512 GB. Ukoliko telefon ima microSD utor tada ćete internu memoriju vrlo lako proširiti sa 16 GB, 32 GB ili recimo 64 GB. Memorijske kartice možete kupiti u meanit.hr web shopu po povoljnim cijenama.

Ako vaš telefon nema utor za microSD ili pak u telefonu koristite dvije SIM kartice, a ladica za drugu SIM se inače koristi i za microSD karticu, u tom slučaju vam preostaju dvije opcije:
– kupnja microUSB ili USB Type-C adaptera koji služi kao čitač memorijskih kartica
– kupnja memorije u oblaku (cloudu).

Prvo rješenje će vas koštati nekoliko dolara ili nekoliko desetaka kuna, ali se ne može koristiti trajno jer će vam adapter smetati prilikom nošenja mobitela. Ali, ako na eksternoj microSD kartici držite starije fotografije i video filmove, njima ćete pristupati samo po potrebi.

 

 

Kupnja memorije u oblaku je jednostavno rješenje i za 100-tinjak kuna godišnje dobit ćete oko 100 GB prostora u oblaku. Na taj način su vam svi vaši dokumenti i fotografije dostupni s bilo kojeg uređaja spojenog na internet, preko kojeg se možete spojiti na vaš cloud račun. Možete proći i povoljnije i skuplje od spomenutih stotinjak kuna godišnje.

Kapacitet baterije možete proširiti korištenjem power bank ili prijenosne baterije koja će vam uvijek dobro doći, a moći ćete ju posuditi i svojim prijateljima. Ako vam se ne da nositi dodatnu bateriju sa sobom, a uobičajeni kapacitet takvih baterija je od 3000 do 8000 mAh ili 10.000 mAh, rješenje je optimizacija potrošnje.

Ukoliko ste često s telefonom spojeni na Wi-Fi, u postavkama telefona podesite 3G prijenos podataka. Ili čak 2G, ako želite ekstremno produžiti trajanje baterije. Isključite obavezno lokacijsku uslugu, isključite Bluetooth te provjerite jakost i trajanje osvjetljenja ekrana.

 

 

Što ako vaš telefon nema 3,5 mm ulaz za slušalice, a vi ste svoje slušalice s takvim priključkom skupo platili? Odnosno, ne želite koristiti bežične slušalice jer prečesto morate misliti na punjenje. I ovaj je problem rješiv za praktički nekoliko kuna – kupnjom adaptera koji omogućuje da se Type-C konektor za punjenje koristi i za klasične žičane slušalice s 3,5 mm.

Još je bolje rješenje nabavka adaptera koji ima dva konektora: jedan 3,5 mm za slušalice, a drugi za spajanje kabela za punjenje. Na ovaj ćete način moći istovremeno i puniti bateriju telefona i slušati glazbu. Nama se čini da je u konačnici najbolje rješenja kupnja TWS slušalica koje su izuzetno malene i lagane, a s jednim punjenjem postolja imat ćete i do 18 sati slušanja glazbe odnosno telefoniranja.

Modeli meanIT TWS B20, TWS B21, TWS B30, TWS B40 i najnoviji meanIT TWS B50 u odlično dizajniranom kućištu te ergonomski oblikovanim slušalicama koje prati kvalitetan stereo zvuk omogućuju ugodno slušanje satima i satima. Ako pri tome pazite na glasnoću zvuka, koja ne bi trebala prelaziti 50 posto glasnoće, dugo ćete uživati u njihovom nošenju u uhu.

 

meanIT TWS B40

meanIT TWS B40

 

Model meanIT TWS B40 prikazuje i postotak napunjenosti postolja za punjenje i nošenje slušalica dok se postotak napunjenost pojedine slušalice može provjeriti odabirom postavki na telefonu, a zatim u popisu Bluetooth uređaja potražite B40.

Cijenom povoljniji telefoni, poput meanIT Smartphone X1 i modela meanIT Smartphone X2, imaju 8 GB memorije. Želite li maksimalno iskoristiti dostupnu memoriju, a istovremeno želite koristiti i sve popularne aplikacije, rješenje je instaliranje „laganih“ verzija.

Instagram je upravo ponudio verziju pod nazivom Instagram Lite koja zauzima čak 15 puta manje memorije. I dok klasični Instagram zauzima 30 MB, Lite verzija zauzima oko 2 MB. Na isti način možete potražiti i druge aplikacije poput Messenger Lite, Facebook Lite…

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

Pin It on Pinterest

Share This