Pada li noć u isto vrijeme u Zagrebu i u Iloku?

 

Nalaze li se dvije osobe u isto vrijeme u dva različita hrvatska grada, na primjer u Zagrebu i u Iloku te se u kasnim popodnevnim satima čuju telefonom, moglo bi se dogoditi da se ne pozdrave baš na odgovarajući način - jednome će biti noć pa će poželjeti dobru večer dok će se s druge strane čuti dobar dan jer tamo još uvijek sunce nije zašlo. O čemu se radi?

 

S obzirom da je Zemlja okrugla te da sunčeve zrake na naš planet ne padaju pod istim kutom (razlika se očituje i u godišnjim dobima), izlazak i zalazak sunca usporedbom gradova udaljenih samo nekoliko stotina kilometara može biti znatno različit. Naročito ukoliko u jednom području grije sunce bez oblaka dok je drugo područje znatno pokriveno oblacima pa razlika može biti još i veća nego što govore stvarni podaci. Provjerite to u predstojećem skijaškom periodu, u koliko sati će sunce zaći na primjer u talijanskim Dolomitima te sljedeći dan kad se vratite u Zagreb ili u neki drugi grad.

 

Vratimo se na naš primjer Zagreba i Iloka. U Zagrebu će krajem prosinca, na primjer, sunce izaći u 7:37 sati ujutro dok će se sunce na obzoru u Iloku pojaviti već u 7 sati i 21 minutu. Dakle, 16 minuta ranije nego u Zagrebu. Iločani će zalazak sunca moći (is)pratiti u 16:08 dok će to Zagrepčani doživjeti 11 minuta kasnije, u 16:19. Istovremeno, zanimljivo je kako zimski dan u Iloku traje 8 sati i 47 minuta, a u Zagrebu je 5 minuta kraći.

 

 

Kad su zimski dani kratki a noći jako duge, surfanje i igranje na tabletima i pametnim telefonima idealan je način za zabavu. Dva "mrak" modela koja preporučujemo za kupnju su MeanIT C81 i MeanIT C10. Kako god umetnuli punjač u utor za punjenje tableta, pogodit ćete pravu stranu tako da ne morate paziti na ovaj mnogima vrlo mučan detalj ukoliko tablet primite u ruke u mračnoj prostoriji. Idealno za zimu i mrak. Sad slijedi najbolji dio: u pakiranju ćete dobiti micro USB kabel za punjenje dužine od čak 2 metra! Nema više natezanja s kratkim kabelom za punjenje niti potrganih kabela. Sad možete sjesti u vašu omiljenu fotelju, bez obzira gdje se nalazila u prostoriji, a niti kasno noćno surfanje dok ležite na bračnom krevetu neće zahtijevati prelazak kabela u blizini vaše drage.

 

 

Oba modela podržavaju 3G Dual SIM kartice pa za surfanje ne moramo tražiti Wi-Fi mrežu nego možemo ubaciti SIM karticu i biti potpuno neovisni. Čak možemo s tabletima i telefonirati, što je idealno za korisnike s tri SIM kartice istog broja telefona.

Vrlo je bitno za naglasiti i kako su oba MeanIT modela certificirana od strane Googlea (GMS), čime se ne mogu pohvaliti mnogi drugi tableti i pametni telefoni na hrvatskom tržištu. Provjerite to na svojem trenutnom pametnom telefonu: otvorite Postavke (Settings), a zatim O uređaju (About device) te zatim potražite Status uređaja (Device status) - piše li vam da je uređaj oficijelan i odobren od strane Googlea?

 

Oba modela tableta rade na Androidu 7.0 Nougat, pokreće ih četverojezgreni procesor, imaju memoriju proširivu microSD karticama dostupnima u Intelkomu.

 

Snažna i velika baterija od 5000 mAh nalazi se u modelu C10 s velikim 10,1-inčnim HD IPS ekranom pa će korištenje tableta prekratiti duge zimske noći. Pazite samo da na tabletu ne dočekate jutarnji izlazak sunca :)

 

Preporučena maloprodajna cijena tableta MeanIT C10 je 699 kuna, dok MeanIT C81 možete kupiti po cijeni od samo 499 kuna.