Select Page

Povijest brojeva je vrlo duga, a nas je zanimalo zašto se broj 1 piše baš tako, kao i broj 2, broj 3 itd. Zanimljivo je i pisanje nule.

 

Uz arapske brojeve, koji se najviše koriste, postoje još i rimski brojevi, ali nas je zanimalo zašto se arapski brojevi pišu baš onako kako ih mi sami pišemo. U čemu leži tajna?

Tajna je u kutu koji se nalazi napisan na samom broju. Iako o tome nismo razmišljali, razlog je zanimljiv i potpuno logičan. Možda je najbolje da uzmete olovku i papir kako biste se poigrali s brojevima, ali ako pripadate digitalnoj generaciji onda samo dobro otvorite oči.

Kad napišete broj 1, koliko kutova vidite? Jedan kut, zar ne? Napišite sada broj 2. Koliko vidite kutova? Mi vidimo dva kuta, a sigurno ih toliko vidite i vi. Krenite s pisanjem brojeva 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, pa čak i 0. Nula nema kutova, zato i jeste nula.

 

Brojevi su vrlo bitni i u mobilnoj telefoniji pa tako imamo prvu generaciju mobilne telefonije (1G) koja je u Hrvatskoj postojala do 31. ožujka 2005. godine, a 2G, 3G i 4G su i dalje aktualni, uz dolazak novog 5G standarda. Prvi meanIT mobitel bio je MG940, a u međuvremenu se pojavila i nova serija Smartphone X koja se sastoji od modela X1, X2 i X6.

I kod novih modela brojevi su vrlo bitni pa kod meanIT Smartphone X1 izdvajamo 4 jezgre procesora, podršku za 2 SIM kartice, ekran od 5 inča, prednju kameru od 5 i stražnju od 8 megapiksela. Brojevi se koriste i za prikaz cijene uređaja koju možete saznati uz 1 klik na link.

 

meanIT Smartphone X1 i meanIT Smartphone X2 najnoviji su modeli na hrvatskom tržištu

 

meanIT Smartphone X2 ima ekran od 5,5 inča, omjer ekrana 18:9, radnu memoriju od 1 GB, internu memoriju od 8 GB proširivu microSD karticama do 32 GB, a uz oba modela dobit ćete po 1 gratis zaštitnu masku u pakiranju.

meanIT Smartphone X6 također je poseban po velikom broju brojeva: 5,99 inča ekran, 2 GB radne memorije, 32 GB interna memorija, procesor na 1,5 GHz, 2 stražnje kamere u kombinaciji 13 + 2 megapiksela, prednja selfie kamera od 2 megapiksela, baterija od 3200 mAh, otisak prsta u 360 stupnjeva. Uz X6 dobit ćete 3 poklona u pakiranju: 1 silikonsku zaštitnu masku, 1 kaljeno staklo i 1 visokokvalitetne slušalice.

meanIT Smartphone X6 spada među pametne telefone na hrvatskom tržištu koji uključuju najviše gratis, ali vrijedne opreme: kvalitetne slušalice, kaljeno staklo i zaštitnu silikonsku masku

Pin It on Pinterest

Share This