Select Page

Grad Rab na istoimenom otoku istražili smo uzduž i poprijeko na električnom romobilu meanIT e80.

 

Kad idemo na odmor onda bismo se zaista trebali i odmoriti, a posao bi trebao biti u drugom planu. Zaslužili smo odmor, a ako se odmarate na zaista posebnom otoku Rabu, onda je vaša destinacija izuzetno zanimljiva ne samo po pješčanim plažama, magičnim uvalama do kojih se ne može doći automobilom i trodnevnoj manifestaciji Rabskoj fjeri koja se upravo događa (zadržan je originalni naziv Rabska, a ne Rapska) nego i po zanimljivim činjenicama koje će vas sigurno oduševiti.

 

 

Na otoku Rabu stalno je nastanjeno oko 10.000 stanovnika, a tijekom ljetne turističke sezone Rab je odredište velikog broja stranaca koji trajektom za 15 minuta dolaze s kopna. Povijesni naziv za Rab je Arba, a pretpostavlja se da naziv potječe od ilirskog naziva Arba koji znači šumovit ili zelen. Pogled s trajekta ne odaje zelenilo nego baš suprotno, samo goli kamen. A preko puta Raba smješten je Goli otok. Ipak, vrlo brzo nakon dolaska na otok mijenja se ćud te slijede kilometri i kilometri zelenila i šumovitih predjela. Među najpoznatijim Rabljanima ističe se Sveti Marin utemeljitelj države odnosno Republike San Marino.

 

 

Grad Rab s četiri karakteristična zvonika podsjeća na jedrenjak s četiri uzdignuta jarbola. Za zvonike se veže vrlo zanimljiv podatak: svaki od zvonika ima visinu u metrima jednaku prosječnoj temperaturi u stupnjevima Celzijusa, po godišnjim dobima. Dakle, visina najvišeg zvonika asocira na ljeto, a najnižeg na zimu. Naravno, u vrijeme dok su zvonici građeni.

Stari dio grada Raba sastoji se od četiri ulice (Gornje, Srednje, Donje i Rive) koje ponovo asociraju na četiri godišnja doba, a okomito na njih dolazi 12 ulica koje predstavljaju 12 mjeseci u godini.

 

Na Rabu postoji i plaža za pse

 

Rab smo istražili s električnim romobilom meanIT e80, što znači da nismo zagađivali okoliš, a bateriju smo kroz dva-tri sata napunili na kućnoj utičnici, kao da punimo pametni telefon. S promjerom kotača od 20 centimetara i podesivom visinom volana na kojem se nalaze poluge za električno ubrzavanje i kočenje te ekran na kojem pratimo bitne informacije tijekom vožnje vožnja je izuzetno ugodna, romobil je stabilan, okretan i poletan uz brzinu do 25 km/h.

 

 

S jednim punjenjem baterije moguće je upoznati cijeli grad Rab, a ulazak u muzeje i razne sakralne objekte neće biti nimalo problematičan niti nezgodan jer se romobil meanIT e80 može sklopiti i jednostavno nositi u ruci. Baterija omogućuje do 20 kilometara autonomije, ali konačni broj kilometara koji se može prevaliti ovisi o vašoj masi i visini, o nagibu, vjetru i vanjskoj temperaturi. Vožnja je moguća i noću jer scooter ima prednje i stražnje LED svjetlo, a pri kočenju se uključuje stop-svjetlo. Imamo i zvonce za upozorenje pješaka ispred sebe.

 

Uz preostali kapacitet baterije, na ekranu pratimo trenutnu brzinu vožnje te biramo u kojem se stupnju prijenosa želimo voziti

 

Moramo priznati da smo uz električni romobil meanIT bili izuzetno atraktivna pojava na Rabu, a čeznutljivi pogledi i upereni prsti nisu dolazili samo od djece nego i od odraslih koji sve češće u gradovima viđaju ljude kako na posao idu s romobilom. Smatramo da bi svaka obitelj trebala imati jedan romobil koji se može koristiti za zabavu, ali i za odlazak na bilo koje drugo mjesto jer za razliku od vožnje biciklom romobil ne predstavlja opasnost od moguće krađe, s obzirom da ga svugdje vozimo i nosimo sa sobom. I za kraj, vrlo je povoljan; cijenu za električni romobil meanIT provjerite na meanIT web stranici. Ugodno ćete se iznenaditi, kao i svi prolaznici koji su nas pitali za cijenu.

 

Odlazak do trgovine uz romobil je postao pravo zadovoljstvo

Pin It on Pinterest

Share This