Select Page

Svi smo gledali filmski serijal Povratak u budućnost, a u filmu možemo vidjeti kako Marty McFly vozi lebdeću dasku. I mi smo isprobali jednu dasku, ali ne iz 1989. nego iz 2019. godine.

 

Tko krajem 80-ih godina nije uzdahnuo i poželio naći se na mjestu dječaka Marty McFly koji u drugom dijelu filmske trilogije Povratak u budućnost uzima lebdeću dasku i zatim leti po zraku. Dasku je nazvao hoverboard (skateboard, bez kotača), a bilo je to 1989. godine dok se radnja filma odvija u „dalekoj budućnosti“, u 2015. godini. Tako se te 1989. godine gledalo na budućnost koja je trebala doći 26 godina kasnije.

Pogledajte isječak iz filma:

 

I zaista, budućnost je stigla, dvije godine ranije. Naime, u veljači 2013. godine Shane Chen je patentirao hoverboard koji je uskoro postao vrlo popularan najprije u Zapadnoj Europi, a na njemu su se vozile poznate osobe poput Justina Biebera, Jamiea Foxxa i mnogih drugih. Dvije godine kasnije, u 2015. godini popularnu dasku na kotačima koja ne treba noge kako bi se poput skateboarda odgurivali u kineskoj regiji Shenzhen počeli su proizvoditi mnogi proizvođači.

Hoverboard za rad koristi samobalansirajući mehanizam sastavljen od žiroskopa i različitih senzora uz koje održava ravnotežu, a za vožnju se koristi tijelo vozača – naginjanjem prema naprijed hoverboard ubrzava dok se naginjanjem tijela prema natrag koči. Mehanizam je vrlo sličan Segwayu, dvokotačnom transportnom sredstvu, ali koje ima i držač za tijelo, a za vožnju se koristi isti način kao i kod hoverboarda. Segway je po prvi put patentiran 1994. godine.

Ipak, po prvi se put pojam hoverboard spominje 1967. godine u znanstveno-fantastičnom filmu M.K. Josepha. A kako ne bi sve ostalo samo na filmu u kojem se s hoverboardom leti pobrinuli su se novi inovatori kojima je cilj zaista letjeti koristeći se elektromagnetskim sustavom kakav recimo koristi poznati vlak MagLev koji također lebdi iznad zemlje ili pak Flyboard Air hoverboard koji je u fazi testiranja.

 

 

Kako biste se vozili hoverboardom ne morate čekati snimanje četvrtog nastavka filma Povratak u budućnost nego posjetite www.meanit.hr te po povoljnoj cijeni nabavite svoju „leteću dasku“. Osjećaj je zaista takav, jer ne morate ništa posebno raditi, a već nakon nekoliko minuta ćete ovladati vožnjom. U meanIT web shopu pronašli smo dva modela hoverboarda ili e-scootera.

meanIT Balance E8-Scooter uz veličinu kotača promjera od 20 cm može savladati maksimalan kut uspona do 15°, najveća brzina koju uz dva motora snage po 350 W postiže je 12 km/h. Uređaj s LED indikatorima na obje strane koristi bateriju sa Samsung certifikatom, a autonomija jednog punjenja je do 15 km, ovisno o masi vozača, konfiguraciji terena, vjetra. Maksimalna masa vozača je do 100 kilograma.

 

 

Drugi model meanIT Balance E-Scooter također može potegnuti do 12 km/h, savladava isti kut uspona s kotačima promjera 16,5 cm, a uz dva motora snage po 200 W i bateriju sa Samsungovim certifikatom može prevaliti do 10 km. I on podnosi masu vozača do 100 kilograma.

Isprobali smo meanIT Balance E8-Scooter i uvjerili se kako je jednostavan za korištenje i vožnju, a pokazat ćemo vam i osnovna pravila pri prvom korištenju:

 

Pin It on Pinterest

Share This