Select Page

Završila je još jedna norijada, tradicionalno okupljanje srednjoškolaca kojim kroz ludorije obilježavaju kraj srednje škole

 

Već se iz same riječi norijada iščitava neko „ludilo“ – u njemačkom jeziku riječ „narr“ znači budala, a nor u slovenskom također označava pojam (lud)osti. Dakle, dan za budalaštine, ludorije, ludovanje. Već desetljećima traje taj običaj, da se učenici trogodišnjih, četverogodišnjih i petogodišnjih srednjih škola na lud način opraštaju od školskih klupa.

 

 

I dok jedni srednjoškolci na posljednji dan škole sa sobom nose brašno, jaja i zviždaljke, obučeni u majice s natpisima koji opisuju njihovu školu ili struku, te uz obavezno konzumiranje alkohola, drugi taj dan obilježavaju na kulturniji način – plesanjem. Ples quadrilla tradicionalno izvode maturanti na području Osječko-baranjske županije (u Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama, Osijeku i Valpovu), a ovu vrstu francuskog dvoranskog plesa izvode i srednjoškolci u drugim hrvatskim gradovima.

 

 

Ako se pitate koji je razlog ludovanju na posljednji dan škole, razlozi dolaze iz prošlosti, iz mnogih zemalja u kojima su vrlo strogi načini ponašanja u školi, odijevanja pa i hranjenja tako da se taj zadnji dan želi pokazati određena pobuna. Brašno i jaja idealni su za pokazivanje pobune. Samo što uz učenike, kojima je fora bacati brašno po kolegama, dio brašna bacaju i na prolaznike. Stoga, ako ne želite završiti s brašnom na kosi, ne idite taj dan nigdje izvan kuće.

Kako bi sve bilo zabilježeno za pregledavanje dan kasnije, s obzirom da se mnogi niti ne sjećaju što se događalo, kuda su hodali, kupali se i valjali po travi, sve je potrebno zabilježiti u foto i video zapisu. I dok su klasični mobiteli u velikoj opasnosti od preživljavanja do sljedećeg jutra, postoje kamere kojima niti zaranjanje u zagrebačku fontanu Maduševac ne smeta. Naime, mnogi zagrebački srednjoškolci dolaze do središnjeg trga, a pojedinci, bilo iz vlastite želje ili pak budu bačeni u fontanu, završe okupani u vodi.

 

Sportska akcijska kamera meanIT K1

 

meanIT K1 je sportska akcijska kamera čije vodootporno kućište omogućuje snimanje do 30 metara dubine. Fontana Manduševac, plivanje u Bundeku ili jarunskom jezeru, kupanje u moru, ronjenje – sve su to aktivnosti pri kojima ćete zaželjeti zabilježiti trenutak, ali bez opasnosti za vaš uređaj.

Kamera meanIT omogućuje snimanje pod kutom do 120 stupnjeva, dakle praktički onoliko koliko ljudske oči vide. Snimljeni materijal možete pregledati na ekranu dijagonale od 2 inča, a video se snima u full HD 1080p i 720p razlučivosti, 30 fps (30 sličica u sekundi). Fotografije imaju rezoluciju od 5 megapiksela. Sve se snima na microSD kartice, uz utor koji podržava kartice od 4 do 32 GB. Uz bateriju kapaciteta 450 mAh moguće je snimanje do 70 minuta.

 

Više od 10 različitih dodataka dobit ćete u pakiranju s meanIT kamerom K1

Pin It on Pinterest

Share This