Select Page

Znate li tko je Harald Blåtand? Ispričat ćemo vam priču o kralju Danske i Norveške, a saznat ćete i kakve to veze ima s Bluetooth tehnologijom.

Svi koristimo Bluetooth – za povezivanje telefona u vozilu, za slanje fotografija na drugi mobitel, povezujemo računalo i printer, koristimo Bluetooth slušalice, Bluetooth zvučnike. Zanimalo nas je zašto se Ericssonova tehnologija Bluetooth zove “plavi zub”.

Moramo se vratiti u daleku prošlost, u deveto stoljeće kad je na prostoru Danske i Norveške vladar bio Harald Gormsson. Kako bi znao što se događa u svim dijelovima njegovog kraljevstva, na terenu je imao ljude koji su si međusobno dojavljivali sve bitne informacije pa se na taj način Harald informirao. Dakle, bili su povezani, istina na vrlo primitivan način i bez ikakve tehnologije, ali sustav je davao rezultate. Nadahnulo je to švedsku tehnološku kompaniju Ericsson da svoju tehnologiju razvijenu prije više od 20 godina nazove upravo po Haraldu. Sad priča postaje zanimljiva…

Harald je imao vrlo zanimljivu naviku, a to je bojanje jednog zuba u plavu boju. I zbog toga je dobio nadimak Blatand odnosno plavi zub.

 

Bluetooth zvučnici

 

Kako biste slušali glazbu sa svojeg mobitela na zvučniku koji nema kabel koristi se Bluetooth, tehnologija koja omogućuje komuniciranje do 8 uređaja na području do 10 metara, a Bluetooth je u međuvremenu prerastao u tehnologiju koja omogućuje povezivanje i do nekoliko kilometara. Ipak, u mobitelima, pametnim telefonima, slušalicama, printerima, skenerima, vozilima, igračkama i zvučnicima koristi se doseg do deset metara, ovisno o preprekama. Naravno, najveći doseg i najveća kvaliteta su na otvorenom prostoru.

Zaputili smo se u jedan zagrebački park kako bismo snimili cvijeće. Ali, uz cvijeće smo pronašli i tri zanimljiva Bluetooth zvučnika marke meanIT. Pogledajte video:

 

MeanIT bežični zvučnik B1 je cijenom vrlo povoljan Bluetooth zvučnik izlazne snage 3 W, uz ugrađen subwoofer. Ugrađena baterija od 400 mAh omogućuje oko četiri sata slušanja glazbe ili razgovora preko zvučnika ukoliko vam se ne drži mobitel na uhu. Prijenosni zvučnik dobrog dizajna i kvalitete izrade mase je poput današnjih pametnih telefona, a dimenzije su mu 130 x 60 x 37 mm.

MeanIT bežični zvučnik B1

 

Bežični zvučnik meanIT mini Hi-Fi B2 oduševljava kvalitetom izrade od pravog drveta, što se i osjeti ukoliko zvučnik uzmemo u ruku. Masu od 992 grama prati i konzistentni zvuk s kojim je moguće napraviti pravi party u većem prostoru. Testirali smo zvuk u dvorani za svadbe, nakon što je glazba uživo završila i već su gotovo svi gosti otišli spavati – na najjačoj glasnoći zvuk i dalje ostaje kvalitetan, čist i sa širokom zvučnom slikom. Model B2 ima sat s budilicom, FM radio a snaga zvučnika je 7 W. Na stražnjoj strani se nalazi utor za microSD karticu tako da ga možemo koristiti ne samo uparivanjem preko Bluetootha na telefon nego i kao samostalni glazbeni player. Snimimo svoju glazbu na memorijsku karticu i zvučnik meanIT B2 ponesemo na plažu ili u park te uz bateriju od 2200 mAh satima zabavljamo cijelu ekipu oko sebe.

Bežični zvučnik meanIT mini Hi-Fi B2

 

Treći model iz meanIT-a je bežični zvučnik mini Hi-Fi B3 – u atraktivnom, fancy izdanju s ručkom smještena su dva aktivna zvučnika snage 2x 5 W, uz pasivni subwoofer, a tekstilna zaštita skriva još i FM radio. Na stražnjoj strani nalaze se USB ulaz i microSD utor tako da se vaša cijela glazbena kolekcija putem USB sticka ili memorijske kartice mogu pohraniti unutar zvučnika B3 te samostalno slušati u pokretu, u uredu, u parku, na plaži. Ili se zvučnik putem Bluetootha poveže s drugim uređajem. Odaberete li bilo koji od meanIT bežičnih zvučnika dobit ćete kvalitetno izrađen proizvod modernog dizajna, iznadprosječno dobrog zvuka za ovu klasu uz povoljnu cijenu.

meanIT bežični zvučnik mini Hi-Fi B3

Pin It on Pinterest

Share This