Select Page

Istražili smo najpoznatije Tesline izume. Poput Nikole Tesle i vi možete koristiti bežični prijenos energije – punjenjem vašeg pametnog telefona uz bežični punjač meanIT.

Naše gore list Nikola Tesla zaslužan je za mnoge tehnologije koje danas koristimo, a među čak 700 Teslinih izuma nalazi se daljinsko upravljanje koje je 1898. godine izazvalo nevjericu u očima svih koji su gledali upravljanje brodom bežičnim putem. Tesla je otkrio laser i radar, uspio je bežično prenijeti električnu energiju na veliku udaljenosti, zahvaljujući izumu izmjenične struje omogućen je prijenos električne energije na velike udaljenosti bez gubitaka (za razliku od prijenosa istosmjerne struje). Za radio koji slušamo u automobilu, na poslu ili kod kuće također je zaslužan naš Nikola, a taj patent mu je priznat desetljećima kasnije, tek u 40-im godinama. Tesli se pripisuje pronalazak ili unaprjeđenje mnogih danas uobičajenih uređaja i tehnologija kojima se služimo: radijacija, električni motor, rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije, izmjenični višefazni motori, oscilacijski transformator itd.

 

Bežični prijenos energije

 

Daljinski upravljač za kontrolu raznih uređaja (televizori, audio sustavi, klimatizacija, vozila) funkcionira na principu koji je otkrio Tesla, a iako je od mnogih njegovih izuma prošlo jako puno godina, tek od nedavno možemo puniti mobitele bežično. Naravno, vaš mobitel mora na stražnjoj strani imati podržanu tu funkcionalnost ili možete nabaviti kompatibilnu stražnju masku s podržanim bežičnim punjenjem, u slučaju da je takva solucija podržana od strane samog telefona. Radi se o podršci za standard Qi, a ova dvoslovna oznaka na kineskom znači prirodnu energiju (čita se “Či“).

U Intelkomu i u drugim trgovinama uskoro će biti dostupan meanIT bežični univerzalni punjač koji će vam se svidjeti ne samo zbog praktičnosti punjenja pametnih telefona nego i zbog dizajna. Dok se punjač ne koristi poslužit će kao ukras na stolu – kombinacija prozirnog stakla i plastike u pravilnim krugovima prošaranim plavim detaljem od silikona koji štiti vaš mobitel za vrijeme punjenja zaintrigirat će mnoge. Pitat će se što je to…

Lagani bežični punjač odličnog dizajna, male veličine i male mase potrebno je samo spojiti na punjač kakav inače koristimo za punjenje mobitela. Sad dolazimo do glavne prednosti – pametni telefon samo spustimo na punjač, a pri dolaznom pozivu telefon samo podignemo i možemo se kretati nesputani nikakvim kabelima. Ne moramo razmišljati jesmo li dobro okrenuli microUSB punjač pri spajanju na telefon, što mnoge korisnike strašno frustrira. Nema niti zapetljanih kabela. Istovremeno, imamo i držač mobitela na kojem je uređaj siguran i neće doći do nikakvog oštećenja, pa niti najmanjeg mogućeg.

Da su bežični punjači popularni u svijetu najbolje govori podatak o pola milijarde uređaja s podržanim bežičnim punjenjem, isporučenih u prošloj 2017. godini. Radi se o rastu od 40 posto u odnosu na godinu prije. Sve više novih automobila na hrvatskom tržištu podržava bežično punjenje pa pri ulasku u vozilo samo nonšalantno spustimo telefon na označenu površinu. Čak se i radni stolovi te noćni ormarići prodaju s ugrađenim bežičnim punjačima. Sve je to moguće zahvaljujući Nikoli Tesli i njegovoj nesebičnoj želji da čovječanstvu omogući što lagodniji i jednostavniji život. Istovremeno, s bežičnim punjačem smo se konačno odmaknuli od žice jer iako mobilni telefoni nemaju žicu, svaki dan su barem sat ili dva povezani na žicu. Mobiteli su konačno postali ono što im prirodno i odgovara, bežični uređaji.

Izlazna snaga meanIT bežičnog univerzalnog punjača je kao i na drugim današnjim punjačima – 1A pri 5V dok u punjač ulazi 1,5A. Kako izgleda bežično punjenje mobitela možete vidjeti u našem video filmu:

Pin It on Pinterest

Share This