Select Page

U Hrvatskoj živi 4.174.300 stanovnika (2.159.500 osoba ženskog spola te 2.014.800 muškog), očekivano trajanje života muškaraca u Hrvatskoj je 74,9, a žena 81,3 godine.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Zagreb broji 802.338 stanovnika. Radno sposobno stanovništvo u četvrtom tromjesečju 2017. brojilo je 3.540.070, od čega je 46,3% zaposlenih, 5,7% nezaposlenih a 48% je neaktivnog stanovništva.

Prosječna starost stanovništva u Hrvatskoj je 41,7 godina – 39,9 godina muškarci, 43,4 godine žene. Do 45 godine života muške dobne skupine zastupljenije su nego ženske, ali se zatim od 45 do 49 godina mijenja omjer i žene su zastupljenije, što je naročito primjetno u dobi od 65 do 69 godina (137.600 žena, 114.200 muškaraca). U kasnijim dobima žene su daleko brojnije od muškaraca: u dobi od 70 do 74 godine u Hrvatskoj živi 102.900 žena te 75.000 muškaraca dok u dobi od 75 i više godina ta razlika postaje ekstremno velika – 246.000 žena, 134.500 muškaraca.

I dok je mlado stanovništvo ludo za novim pametnim telefonima, poput meanIT C4 i meanIT C41 s dvije stražnje kamere ili meanIT Q9 s baterijom kapaciteta od čak 6000 mAh smještenom u metalnom kućištu koji se po povoljnim cijenama mogu kupiti širom Hrvatske, ima i onih koji trebaju jednostavan mobitel s osnovnim funkcijama ili pak mobitel za starije osobe. Njih ne zanimaju selfie fotografije niti dijeljenje na društvenim mrežama.

Uz stražnju dual kameru od 8+2 megapiksela, adut dvojca meanIT C4 i meanIT C41 je baterija od 4000 mAh

MeanIT Smartphone Q9 ima 5,5-inčni ekran te kamere od 13 i 5 megapiksela

To su korisnici koji ne prihvaćaju baš lako nove tehnologije i kojima su aplikacije poput Vibera i WhatsAppa prekomplicirane za korištenje. Velik broj mogućnosti današnjih pametnih telefona zbunjuje naše starije sugrađane koji, ukoliko im date takve telefona na korištenje, vrlo često aktiviraju neku opciju a da toga nisu niti svjesni te zatim ne znaju što dalje učiniti i zatim odbacuju telefon jer im prekompliciran te ne mogu zapamtiti kako nekoga nazvati ili kako se javiti na dolazni poziv.

Istražili smo ponudu telefona za starije osobe i osobe kojima su potrebni mobiteli s velikim tipkama i velikim znakovima na ekranu, s dobrim baterijama koje ne moraju puniti svaki dan te sa samo osnovnim funkcijama. Naravno, LED lampa je svakako dodatni plus praktičan za noćno ustajanje.

U ponudi marke meanIT pronašli smo 12 različitih modela s povoljnim cijenama, a među njima su i četiri praktična preklopna telefona – meanIT F21 dostupan u bijeloj i crnoj boji kućišta, bijeli meanIT F20 Flip, crno-bijeli meanIT F30 Flip i F50 Flip u crnoj boji.

Preklopni meanIT mobiteli F21, F20 Flip, F30 Flip i F50 Flip

Dojmio nas se model meanIT F50 s tri posebno istaknute tipke na kojima se mogu spremiti određeni telefonski brojevi koji se direktno pozivaju, a sve su tipke velike i s ispisanim velikim brojevima. U telefon se mogu smjestiti dvije SIM kartice, a kao dodatna opcija nudi se FM radio.

Klasični mobitel meanIT Veteran IV dostupan u crnoj, crvenoj i bijeloj boji na stražnjoj strani ima SOS tipku koja se koristi u slučaju opasnosti – padne li starija osoba i ne može ustati, a telefon se nalazi odmah pored nje dovoljno je samo pritisnuti jedinu tipku smještenu na stražnjoj strani i telefon će nazvati prethodno definirani telefonski broj. Naravno, ista se tipka može koristiti bilo kad, što je zgodno ako je osoba slabovidna ili slijepa. Pritiskom na tipku 0 uključit će se LED lampa, a na ekranu se nalazi fotoimenik s 8 kontakata što još više olakšava korištenje osobama koje se ne snalaze baš najbolje s tipkama.

Četvrta generacija meanIT Veterana odlikuje se dobrom ergonomijom, velikim tipkama i SOS tipkom koja može spasiti život

MeanIT nudi i klasične mobitele nešto manjih dimenzija koji će dobro doći onim korisnicima koji traže telefon s dobrom baterijom i da im zauzima što manje mjesta u džepu, uz osnovne funkcije kao što su pozivanje i slanje SMS poruka. Plavo-narančasti meanIT F19 ima kameru, FM radio, Bluetooth, LED svjetiljku, vibracijsku dojavu te radi s dvije SIM kartice. Prednost mu je trajanje baterije kao i ostalim modelima iz meanIT ponude.

Upečatljive boje i dizajn uz male dimenzije meanIT F19 čine posebnim u današnje vrijeme

Model meanIT F29 ima moderan izgled i veliki ekran, snažan zvuk te čak i MP3/MP4 reprodukciju glazbe, uz veliku bateriju, kameru, Bluetooth i FM radio.

MeanIT F29 je moderni klasik

Pin It on Pinterest

Share This