Select Page

Od malena nas uče kako je higijena bitna za zdravlje. Ali, što je s našim mobitelima, trebamo li i njih oprati sa sapunom, dezinficirati ih nakon što se vratimo kući?

 

Osobna higijena bitan je dio odgoja svakog djeteta i odrasle osobe, a naročito je bitno da se ruke peru nakon što smo se vozili u javnom prijevozu, bili u društvu s više osoba na javnim mjestima, a ne samo kad zaista zaprljamo ruke. Ipak, malo nečistoće nije loše jer ne smijemo prečesto prati ruke kako ne bismo s kože skinuli prirodni sloj ulja koji kožu štiti od isušivanja te ju ostavili nezaštićenom. Upotrebnom previše različitih sredstava kojima tretiramo kožu možemo dovesti do povećanja sklonosti alergijama.

 

 

Najčešće bolesti koje se mogu prenijeti prljavim rukama su bolesti probavnog sustava, virusne bolesti i parazitarne bolesti te infekcije kože. Prije svakog jela trebali bismo oprati ruke, kao i prilikom svakog ulaska u kuću. Zubi se, jasno, peru minimalno dva puta dnevno, a oni koji i nakon konzumiranja slatkiša operu zube čine dobru stvar.

Pametni telefoni su postali poput naših produženih ruku te praktički sve ono što imamo na rukama i na licu možemo imati i na kućištu – nečistoća se vrlo lako prenosi s naših ruku na ekran mobitela, kihanjem i kašljanjem ćemo viruse prenijeti na ekran i ponovo ih dotaknuti. Mobitele držimo na različitim podlogama koje nisu čiste, zamazane su hranom pa mikroorganizmi mogu na takvim podlogama živjeti.

 

 

Stoga bismo i našim mobitelima trebali posvetiti pozornost kao i našim rukama i tijelu. Jasno, to ne znači da ćemo mobitele prati sapunom ili šamponom, ili pak u perilici rublja, iako pojedini modeli imaju certifikat koji im omogućuje preživljavanje i u takvim situacijama. Trebali bismo ih očistiti s blago vlažnom krpom, a možda čak i s antibakterijskim vlažnim maramicama. Ipak, prethodno se posavjetujte s proizvođačem jer bi se moglo dogoditi da vlaga i voda uđu unutar kućišta, do mikrofona i zvučnika.

Jedno od rješenja su zaštitne maske koje se mogu oprati pa uz zaštitu mobitela od oštećenja ovakva zaštita štiti i naše zdravlje. Koristite li silikonsku masku, jednostavno ju možete oprati u mlakoj vodi. Nikako ne koristite vruću vodu jer će se maska rastegnuti i više neće imati čvrstoću i dimenzije kakve je imala prije pranja.

 

meanIT Smartphone X6 u pakiranju uz kvalitetne slušalice donosi gratis zaštitnu masku i kaljeno staklo

 

Na tržištu se pojedini modeli mobitela prodaju zajedno sa zaštitnim maskama u pakiranju pa ne morate imati dodatni trošak. Najnoviji model na tržištu, meanIT Smartphone X1, unutar pakiranja ima zaštitnu masku, a i veliki hit na hrvatskom tržištu meanIT Smartphone X6 također unutar kutije ima čistu silikonsku zaštitu, ali i kaljeno staklo koje je ipak preporučljivije čistiti nego sam ekran.

Kašljete li ili imate alergiju, posvetite pozornost čistoći svojeg mobitela jer na taj način štitite i svoje zdravlje. Naročito je to bitno ukoliko mobitel koji na posao nose odrasli djeca koriste, a zatim takav mobitel drže u rukama ili ga stavljaju u usta.

 

Slušalice se vrlo često posuđuju, što je cool fora, ali je pri tome upitna higijena

 

Primijetili smo kako uz meanIT mobitele i pametne telefone vrlo često u pakiranju dolaze gratis slušalice. Nakon korištenja i njih očistite kako biste zaštitili svoje uši jer se slušalice vrlo često drže po džepovima koji nisu baš čisti, po ruksacima, na stolovima kafića itd. Sve su to potencijalno opasna mjesta s kojih možemo pokupiti nešto što ne bismo htjeli.

Čistoća je pola zdravlja, a u novije vrijeme taj postotak kao da je i veći od 50 posto. Kad ste posljednji put očistili svoj mobitel?

 

meanIT Smartphone X6 je moćan pametni telefon, ali nije otporan na prljavštinu koja dolazi s naših ruku

Pin It on Pinterest

Share This