Select Page

Posjetili smo Pariz i jedan od zaštitnih znakova grada svjetlosti i ljubavi – Eiffelov toranj. Otkrivamo zašto su ga Parižani mrzili.

 

Poznati Eiffelov toranj u Parizu konstruirao je Alexandre Gustave Eiffel, francuski konstruktor kojem je prva ljubav bila kemija, a tek je kasnije na red došlo graditeljstvo te se Eiffelova tvrtka bavila čak i izgradnjom poznatog Kipa slobode u New Yorku. Naime, Kip slobode je francuski poklon izrađen povodom stogodišnjice neovisnosti SAD-a (1886. godine).

U Parizu je 1889. godine održana svjetska izložba te je Eiffel pored rijeke Seine konstruirao veliki toranj koji je tek kasnije postao zaštitnim znakom Pariza. Kad je izgrađen, Eiffelov je toranj bio najviša građevina na svijetu, s visinom od 300,5 metara dok s antenom dostiže visinu od 324 metra. Titulu najviše građevine zadržao je sve do 1931. godine kad je u New Yorku izgrađen Chrysler Building.

 

Električni romobili, poput meanIT modela e50, e65 i e80 dostupnih na hrvatskom tržištu, u Parizu su vrlo popularni

 

Toranj se sastoji od četiri nosača spojena putem kupole. Na visini od 57 metara smještena je prva platforma, na 115 metara druga dok je treća platforma do koje ide 1920 stepenica smještena na 274 metra. Do vrha se može doći s više dizala, ali se s površine zemlje ne dolazi direktno s jednim dizalom nego je potrebno presjedanje.

Parižani nisu voljeli novu građevinu u svojem gradu jer su smatrali da dostojno ne predstavlja njihov grad te su s nestrpljenjem čekali njezino rušenje. Naime, zamišljeno je bilo da se Eiffelov toranj nakon 20 godina sruši, a u međuvremenu je korišten za odašiljanje radijskih signala. Samo rušenje je trebalo proći vrlo jednostavno, jer se tijekom gradnje zahtijevalo što jednostavnije kasnije rušenje.
Guy de Maupassant, pariški pisac novela, u to se vrijeme redovito hranio u restoranu na vrhu tornja, ali ne zato što je obožavao La Tour Eiffel nego zato što je to bilo jedino mjesto u Parizu s kojeg se željezni toranj nije vidio.

 

meanIT Smartphone C22 ispred Eiffelovog tornja

 

Fotografiranje tornja je obavezno pa smo tako i mi s našim testnim pametnim telefonom meanIT Smartphone C22 u predivnoj plavoj boji napravili nekoliko fotografija, a za uspomenu smo mobitel fotkali pored tornja.

S nama su u Pariz putovali još dva plava gadgeta – pametni sat meanIT M5 na kojem smo natipkali pozdravnu SMS poruku, ali i pametna narukvica meanIT M6 s kojom smo mjerili broj koraka i kalorija koje smo po Parizu potrošili.

 

Plavi trojac iz meanIT-a proputovao je cijeli Pariz

 

U Android pametni telefon meanIT Smartphone C22 smjestili smo dvije SIM kartice jer smo htjeli isprobati i francuske mobilne mreže, a telefon je dodatno bio zaštićen u silikonskoj maski koja se besplatno dobije u samom pakiranju. Radna memorija od 2 GB omogućila je ovom telefonu s čistim Android operativnim sustavom ugodan rad većeg broja aplikacija dok baterija može potrajati i duže od jednog dana. Stražnja kamera od 5 megapiksela, kao što vidite, pokazala se više nego dobrom, u zahtjevnim uvjetima kao što je vrlo jako pozadinsko svjetlo.

 

Eiffelov toranj fotografiran s meanIT Smartphone C22

Fotografirano s meanIT Smartphone C22

Pin It on Pinterest

Share This