Select Page

Sigurnosna kopija ili backup u računalnom je svijetu vrlo bitna – nikad ne znate što se može dogoditi te biste mogli ostati bez svih podataka koje posjedujete, bilo privatnih ili poslovnih.

 

Podaci se mogu zapisivati lokalno, na disk računala, na vanjske diskove poput hard diska i SSD ili pak USB flash memorije, CD, DVD i Blu-ray diskova, ali i u oblak odnosno računalni cloud. Cloud nije ništa drugo nego udaljeno mjesto na koje spremamo svoje podatke, a razlog spremanja ne mora uvijek biti kopija nego i radna verzija podataka na kojoj radimo zajedno s kolegama ili pak želimo da nam bude uvijek dostupno, bilo s posla, s putovanja ili od kuće. Inače, smatra se da možete biti sigurni za svoje podatke samo ako imate najmanje tri backup verzije na tri različita mjesta, a jedno mjesto je fizički udaljeno najmanje 300 kilometara zbog razloga elementarne ili neke druge nepogode. Budite oprezni s backup medijima jer recimo CD kao medij nije previše pouzdan te već nakon nekoliko godina podaci mogu postati nečitljivi.

 

CD diskovi su najpovoljniji način za backup, ali nedostatak im je nepouzdanost na duži niz godina, vrlo se lako oštećuju, a i snimanje podataka dugo traje. U novije vrijeme sve manje računala dolazi s CD čitačem

 

Spremate li sve podatke samo na jedno računalo, tada ste zaista vrlo hrabri i ne plašite se ničega, a predostrožnosti radi ipak vam preporučujemo da što češće radite sigurnosnu kopiju, bilo na vanjski (eksterni) disk ili pak automatski na oblak. Moguće je podesiti da se backup automatski, u pozadini, obavlja vrlo često ili rjeđe, ovisno s kakvim podacima poslujete. Google omogućuje da se fotografije s mobitela i računala te mnogi drugi podaci besplatno spremaju u njihov cloud, a omogućuju to i mnogi drugi davatelji. Ipak, kod većine postoji ograničenje prostora, ali za 100 do 150 kuna godišnje dobit ćete sasvim solidan diskovni prostor za backup.

 

Različite vrste medija imaju svoje i prednosti i nedostatke

 

Sve svoje kontakte na mobitelu sinkronizirajte s Google mailom pa kada spremate novi telefonski kontakt obavezno odaberite da se spremi na Gmail. Na taj način podatke uvijek imate u svojem mobitelu, ali i u cloudu, na Gmailu, a tim podacima možete pristupiti s bilo kojeg mjesta u svijetu na kojem imate pristup internetu. U pametnom telefonu poput meanIT Smartphone X6 možete podesiti da se automatski, preko wirelessa ili pak mobilne mreže sinkroniziraju sve vaše fotografije s Googleovim Diskom na koji možete spremiti neograničenu količinu fotografija i video zapisa srednje kvalitete dok se za najveću kvalitetu zapisa ipak treba nešto platiti nakon što se napuni besplatni dio diska od 15 GB.

 

Brz način spremanja podataka je na memorijske kartice, ali i na USB flash memoriju

 

Svoje podatke s pametnog telefona možete spremiti i na memorijsku karticu unutar telefona kako biste u slučaju da telefon mora ići na servis imali sigurnosnu kopiju. Telefonske kontakte mnogi mobiteli omogućuju da kopirate na SIM karticu ili pak na memorijsku karticu. Dakle, načina postoji jako puno, a na vama je samo da odaberete najpraktičniji.

Mnogi kod sebe imaju i backup mobitel, za svaki slučaj ako im se glavni pametni telefon pokvari ili mu se tijekom dana ili noći baterija potroši. Obično je to mobitel s fizičkim tipkama, malih dimenzija i male mase, ali s baterijom koja bez problema može potrajati i do nekoliko dana.

 

meanIT F29 u novoj crvenoj boji pozornost privlači i specifikacijama i dizajnom

 

Model mobitela meanIT F29 u crvenoj boji kućišta novost je na hrvatskom tržištu, uz već postojeće crni i bijeli F29. Kao što vidite, meanIT F29 bez problema će biti odličan backup mobitel, a nudi utore za dvije SIM kartice, ima ekran u boji dijagonale 2,8 inča. Od naprednijih mogućnosti nudi 0,3-megapikselnu kameru, Bluetooth i FM radio.

Ima mogućnost reprodukcije MP3/Mp4 glazbe, uz snažne zvučnike, a glazba se na telefon može spremiti na microSD karticu s proširivošću do 8 GB. Bit će to dovoljno za stotine pjesama. Kao dodatne mogućnosti meanIT F29 nudi LED svjetiljku te bateriju kapaciteta od 1000 mAh.

 

Za one koji vole klasične boje kućišta, crna i bijela su idealne za mobitel meanIT F29

Pin It on Pinterest

Share This